Biavl

Velkommen til bigård Ridderberg

Her vil jeg skrive om mit arbejde med bier og krydre det med lidt billeder 🙂

Dansk koldrørt honning

Honning består af mere end 180 komponenter, dog primært af forskellige slags sukker, som bierne har hentet som nektar i blomsterne. Derudover består det af bl.a. proteiner, mineraler, vitaminer, aroma- og smagsstoffer samt enzymer.

Koldrørt

At en honning er koldrørt betyder at honningen på ingen måde er blevet opvarmet i forarbejdningsprocessen. Derfor vil mange af de enzymer og aromaer der er i honningen blive bevaret. Almindeligt honningbliver opvarmet for at få et mere ensartet produkt. Dette er den primære forskel på almindelig honning og koldrørt honning, og koldrørt honning har derfor en mere fyldig og nuanceret smag.

Honningens smag

Honning kan smage meget forskelligt. Hvordan honningen smager, afhænger af hvilke blomster bierne henter nektar fra. Hvilke blomster bierne kan hente nektar fra afhænger af hvor bistaderne står.

En honning vil næsten aldrig være fra kun én plante, men være blandet alt efter hvad der er i sæson. Derfor kalder man ofte blandet honning for enten:

  • Forårshonning (høstet i maj/juni)
  • Sensommerhonning (høstet i juli/august)

Forårshonningen vil ofte bestå af nektar fra raps, mælkebøtter, kirsebær, hestekastanje, pil, æble, pære og hvidkløver.

Sensommerhonningen vil ofte bestå af nektar fra brombær, lavendel, krydderurter, lyng, solsikke og rødkløver. Sensommerhonningen vil ofte være kraftigere i smagen og mørkere end forårshonningen.

Arbejdet med bier

Her er et par billeder fra min bigård, mens jeg er ved at se til mine bier.

Nærstuderen af tavle

Nærstuderen af tavle

Arbejde med bier i modlys

Arbejde med bier i modlys

Her er et par ‘close up’ billeder af en tavle

Closeup af tavle med en dronning

Closeup af tavle med en dronning

Closeup af tavle medmange bier

Closeup af tavle medmange bier

Årstiderne med bierne

Der er stor forskel på hvor meget arbejde der med bierne alt efter årstiden

Forår

Bierne begynder at komme ud af stadet, når temperaturen når op på ca. 10 grader. Det gør det typisk engang i marts. Efter at have siddet ind i stadet hele vinteren er det første bierne gør at få tømt deres tarm. Det er en god skik at informere sine naboer om dette, da der kan komme klatter på vasketøj og biler.

Bierne begynder at trække på de første tidlige planter, så som pil og mælkebøtter. Det primære arbejde består i at holde øje med familien og give dem nye tavler efterhånden som familien får brug for det.

Man skal holde øje med at bierne har nok fodder tilbage fra vinteren. Hvis ikke de har det giver man den en lille “madpakke”. Hvis man ikke gør det kan familien have svært ved at komme op i styrke og producere en optimal mængde honning i sæsonen.

Allerede i slutningen af maj eller starten af juni kan man høste forsårhonning. Man behøver ikke høste honning her. Man kan også nøjes med at høste én enkelt gang om året, hvilket man så vil gøre sidst på sommeren.

Sommer

Om sommeren er bierne mest aktive og familierne vokser til deres største og der kan være op imod 60.000 bier i en familie. Det kan skabe pladsproblemer i stadet og om aftenen og natten er der ikke altid plads til dem alle. Derfor kan man opleve ‘biskæg’, hvor de bier, der ikke er plads til inde i stadet hænger uden for.

Biskæg

Biskæg

Sidst på sommeren, det vil sige i slutningen af juli eller engang i august, høster man sensommerhonningen.

Straks efter man har høstet den sidste honning begynder man på forberedelserne til vinter. Da man har høstet den honning bierne ellers skulle leve af gennem vinterne, skal bierne bierne fodres med sukker, så de ikke sulter. Dette gøres over to omgange med en 5-8 kg. første gang lige efter honningen er taget fra.

Bierne skal også sygdomsbehandles. Den største plage for bierne i varroamidden. Der er flere måder at behandle mod varroamidden og den metode jeg har valgt at bruge er at bruge myresyre i en nassenheiderfordamper. Detter gøres efter den første fodring. Når behandlingen er færdig giver man bierne resten af den fodder de har brug for – en 12-15 kg.

Efterår og vinter

I løbet af efteråret og vinterne er der ikke det store arbejde med bierne. De er ved at gøre sig klar til vinteren og henter det sidste pollen og nektar ind de kan finde.

Når temperaturen nærmer sig frysepunktet sygdomsbehandlers bierne en sidste gang, hvis alt ellers er som normalt. Den behandling jeg bruger på dette tidspunkt er en oxalsyrebehandling.

Hele vinteren bliver bierne inde i deres stade og lever af det honning og sukkervand bierne fik efter det sidste honning blev taget fra i løbet af juli eller august.

Bistade om vinteren

Bistade om vinteren

Honninghøst

Det første man gør, når man høster honning er at tage de taver fra bierne, som man vil have honningen ud af. Det gør man ved at tage tavlerne op af stadet og børste bierne af, som vist på nogle af de følgende billeder.

Klar til honninghøst

Klar til honninghøst

Tavle bliver taget fra

Tavle bliver taget fra

Bierne bliver børstet af en tavle

Bierne bliver børstet af en tavle

 Slyngning

Når tavlerne er hentet ind skal de bearbejdes, så man honningen kommer ud. Det gør man normalt ved at slyge honningen ud.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *